Vegyész technikus

Szakma neve:
Vegyész technikus
Ágazat neve:
Vegyipar
Szakmajegyzék száma:
507112408
Képzés időtartama:
5 év
Választható szakmairányok:
Általános laboráns
Termelési folyamatirányító
Képzést indító intézmények:
Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, Vác
2180  kód: vegyész technikumi képzés ( 5 év) szerves és szervetlen vegyületek előállítása, kémiai elemzése, laborfoglalkozások Mindkét kódon(2180, 2170) kiemelten magas óraszám biológiából és kémiából.
2080  kód: angol nyelvi előkészítőre épülő vegyészet technikumi folytatású képzés (1+5 év)
Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola, Gödöllő
3120 kód: Vegyész technikus

A szakma ismertetése

Vegyipar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.

A Vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. Vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, akit vonz a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése, szeret kísérletezni, szereti az összefüggéseket felismerni és rendszerben gondolkodni.


A szakképzettséggel rendelkező

  • felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
  • ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
  • intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
  • intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
  • gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
  • elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
  • laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan vagy magasabb képzettségű szakember (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
  • mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
  • kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
  • részt vesz a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.

Kompetencia elvárás:

Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük